martes, 28 de marzo de 2017

PATIS DEL PALAUS DEL CARRER MONTCADA - BARCELONA


Passejant per Barcelona, a la sortida de la Llotja gòtica, vaig travessar el CARRER MONTCADA. Al costat de Santa Maria del Mar. 

El carrer medieval amb més palaus aristocràtics de la ciutat, en plena Ribera, barri de burgesos, comerciants, artesans i gremis, a la Baixa Edat Mitjana dels S. XIV i XV. Moment de màxima expansió de la Corona Catalano Aragonesa. Sicília, Nàpols, Sardenya ...



El comerç marítim va tenir una importància cabdal a la Barcelona medieval. Les naus catalanes dominàven el tràfic de la Mediterrània Occidental del S. XIII al XV. Les famílies de mercaders varen adquirir grans riqueses i prestigi. Es convertiren en una oligarquia que dominà Barcelona fins a l' Edat Moderna.

Palau Llió - Gotic - Segke XV

Palau Finestres - Gòtic - Segle XV

El carrer Montcada es va convertir en símbol d'aquest patriciat urbà, al S. XV. 

Nobles i grans comerciants construïren palaus, de façana austera, però rics patis interiors. Típics de la Mediterrània: Catalunya, València, Mallorca, Languedoc, Provença, Gènova, Toscana, Napols, Sicília ... 


Palau Cervelló - Renaixement - S. XVI
Els característics patis centrals, amb escala interior i grans finestres al pati, prototípics de la Baixa Edat Mitjana, es varen continuar al carrer Montcada, al Renaixement i al Barroc.








Palau Meca - Barroc - S. XVII
Palau Dalmases - Barroc - S. XVIII

No hay comentarios:

REMBRANDT VAN RIJN

REMBRANDT VAN RIJN